Q&A - The application and SI

Hej Anna! 
Jag har tänkt åka som au pair när jag är klar med gymnasiet, men jag undrar lite när egentligen man kan börja med sin ansökan? Jag tar studenten om ett år, jobbar just nu på ett dagis och övningskör. Vill gärna åka så snart som möjligt efter studenten! 
Kan du också berätta lite om SIIS? Jag har mest hört talas om Cultur care...
 

Hej Louise! 
 
För min del har jag en lång väg kvar innan jag är klar med min ansökan, jag ska ta körkort och även hinna praktisera på förskola/or. Men genom SI så är ansökningsprocessen helt upp till dig och allt går efter din egen tidsplanering, vilket betyder att det är du som bestämmer när du ska skicka in din ansökan och på så sätt kan man planera på ett ungefär när man vill åka. Jag har ett helt år framför mig att bestämma när jag vill åka. Blir jag klar med ansökan redan till vintern så är det möjligt att jag redan åker i vår. Så inget är riktigt bestämt men tidsplaneringen ligger någon gång mellan maj - sep/okt nästa år. 
Men det är skönt att slippa stressa, även om jag i nulägget (vilket är konstigt) känner mig stressade. 
Så du kan, i princip börja med din ansökan nu direkt! Ansökan är inget permanent, utan du kan hoppa av när som helst.
 
Angående frågan om SIIS (eller SI som är väl den mer vanliga förkortningen) så är jag så nöjd med mitt val, hittills. Det är svårt att säga om det var ett bra val eftersom jag bara kommit en liten bit in i ansökan. Men jag kan säga från mina tidigare erfarenheter med min organisation när jag var iväg som utbytesstudent, att "kvalitén" (kan man säga så?) är betydligt högre på SI. Betydligt seriösare. Tidigare var jag van vid att inte få så mycket hjälp, till att ha SI upp i hälarna på mig, positivt menat! Dom upprepar info om och om igen, vilket kan kännas drygt till en början, men varje gång är det något som man har missat och man är glad över att dom är så pass aktiva. 
Varför jag uteslöt Cultural Care var just för allt dåligt jag hade hört om dom. Ansökningsprocessen har jag märkt är i stort sätt densamma, men det är just familjerna man hamnar i som fått dålig kritik. Något jag har redan varit med om tidigare, så är har varit noga denna gång med val av organisation.
Att man har hört mest om CC kan ju ha sina för-/nackdelar. Dom är duktiga på reklamera, söker man efter au pair organisationer så kommer nog Cultural Care upp som första alternativ. Det var mitt första val innan jag läste på om dom. CC försöker, enligt mig själv, enbart sälja en produkt (au pair år), sen när produkten är såld så är inte kunden lika viktig. Visst, SI kanske också är sån, men det är inte den uppfattning jag fått av dom, och enligt många andra som åker/åkt med dom! 
Q&A | Ansökan, Application, Au Pair, CC, Cultural Care, Frågor och Svar, Organisationer, Q&A, SI, SIIS, Skandinaviska Institutet | | 3 kommentarer |

Ways to document the year

Något som jag ångrar lite nu efter mitt år i USA som utbytesstudent är hur jag dokumenterade det. Givetvis var bloggen jag hade då ett sett att dokumentera, och höll mig riktigt aktiv med den dessutom, vilket jag tackar mig själv för nu i efterhand. Just därför har jag valt att skriva en ny blogg för mitt Au Pair år! 
 
Men jag känner att det inte är tillräckligt. Att jag kommer ta bilder är väl en självklarhet, men min kreativa, skapar sida kräver något mer. Jag vill ha ett projekt som man sedan kan ha kvar som ett minne. Ett dokumenterande projekt. 
Från mitt tidigare år höll jag mig aktiv med videobloggar, vilket jag även tänkt göra under året jag åker. Men vad kan få en videoblogg att bli lite mer intressant än att bara sitta och prata framför kameran rätt upp och ner? 
Ett roligt alternativ jag har tänkt på som projekt är något som jag försökt utföra många gånger, men misslyckats med, att filma ungefär en sek varje dag för att sedan slå ihop alla klipp till en hel video. 
Hittade även på en blogg för några dagar sedan där två svenska tjejer höll sig aktiva med podcast under deras Au Pair år.
 
Det finns så många olika sätt att dokumentera året. Tyck gärna till vad ni skulle anse som mest intressant att följa här på bloggen. Kanske har någon av er en rolig idée? 
 
Övrigt | Au Pair, Bilder, Blogg, Document, Dokumentera, Podcast, USA, Videoblogg | | En kommentar |

Au Pair in America

Jag har valt att åka med organisationen Skandinaviska Institutet (SIIS) som är medarbetare med den amerikanska organisation "Au Pair in America". Jag befinner mig som sagt i ansökningsprocessen, som förövrigt är preliminär fram till då jag blivit godkänd av SIIS. Vilket betyder att jag kan ansöka helt i min egen takt, vilket är perfekt eftersom jag forfarande har körkortet att ta och även få ihop mina 200 timmar av barnerfarenhet. Men redan idag har jag varit iväg och ansökt praktikplats, får förhoppningsvis svar i morgon. Har också tagit tid till att övningsköra. Måste medge att innan denna motivation var jag otroligt lat och kände ingen press över att skynda med körkort osv. Men jag trivs verklingen i denna postiva press. Ett livslångt tips till mig själv att alltid sätta upp mål, behöver inte vara enbart för långa perioder som detta fall på ett år, utan under en månad, kanske under ett dygn till och med! 
 
 
Så här ser det ut just nu på min online sida hos min organisation. Har en hel TO DO lista att gå genom, vilket jag redan har börjat halvt med. Kämpa kämpa! 
Angående blogg designen så kommer det förmodligen ske ändringar lite hit och dit under tidens gång. 
Ansökningsprocessen | Ansökan, Au Pair, Au Pair in America, SIIS, Skandinaviska Institutet, TO DO, USA | | 3 kommentarer |
Upp